Monday, December 1, 2008

PUNCA-PUNCA KELEMAHAN SISTEM IMUN #3

3. MAKANAN YANG MEMUDARATKAN

Seorang pakar bedah jantung pernah menyarankan supaya pesakit yang menjalani pemindahan jantung diberikan dengan makanan yang tidak berkhasiat untuk menekan sistem imun, agar badan tidak menolak jantung baru.

Sungguhpun kedengaran aneh, idea ini memperakui kepentingan hubungan di antara diet dan keimunan.

3.1. GULA

Satu kajian menunjukkan penghadaman cuma 1 sudu teh gula putih merendahkan aktiviti sel-sel darah putih sebanyak 43% selama 6 jam. Kesan penekanan imun oleh gula bermula kurang 30 minit selepas memakannya.

Gula (dan madu) menyebabkan kenaikan yang tinggi dalam paras glukos darah yang akhirnya menyebabkan fungsi sistem imun terjejas.

(Perhatian: Selain gula, kafein juga menyebabkan peningkatan dalam paras gula darah.)

Gula juga menghidrat tubuh dan memekatkan lapisan lendir sinus dan paru-paru, memperlahankan aktiviti sel-sel darah putih yang sepatutnya melindungi kita.

Menurut laporan, jika anda melakukan kerja dalam keadaan banyak duduk, bernafas dengan lemah dan memakan banyak gula, pastri dan makanan berkarbohidrat yang diproses, sistem anda mungkin cenderung menjadi tempat pertumbuhan kanser.

Gula juga mampu mencetus penyakit autoimun.


3.2. LEMAK & MINYAK

Ia menyumbat pembuluh darah, memperlahankan aliran darah, dan menghalang kerja sel-sel imun. Lemak haiwan khususnya paling buruk kerana lemak tepu diketahui menyumbang kepada penyakit autoimun. Tetapi minyak sayuran lebih memudaratkan apabila ia mengalami penghidrogenan untuk menghasilkan majerin; apabila dipanaskan terlalu lama atau menjadi tengik.

3.3. SUSU LEMBU

Manusia tidak dapat menhadamkan susu lembu dengan sepenuhnya. Kebanyakan orang Asia dan Afrika langsung tidak dapat menghadamkannya. Biasanya, protein yang dihadamkan masuk ke dalam aliran darah dalam bentuk asid-asid amino. Susu yang tidak dihadamkan masuk ke dalam darah sebagai protein lengkap, dengan DNA lembu masih ada. Ini menyebabkan sel-sel imun bertindak, di sebalik menyerang bakteria, virus dan sel-sel kanser; ia menyerang susu.

3.4. MAKANAN TIRUAN

Bahan penambah perisa, kimia penambah dalam makanan, pemanis tiruan (misalnya aspartame) dan lemak tiruan adalah bahan-bahan tiruan dengan struktur molekul yang tidak dapat diterima oleh tubuh manusia. Sel-sel imun anda perlu menyingkirkannya daripada tubuh. Vitamin-vitamin sintetik dan ubatan farmasi juga bukan makanan tulen.

No comments:

Post a Comment